Kuulontutkijan työssä törmää usein tiettyihin toistuviin kysymyksiin tinnituksesta. Miksi korvissani soi? Voiko siitä päästä eroon? Mistä saan apua? Tässä artikkelissa vastataan näihin yleisimpiin kysymyksiin.

Mitä tinnitus on?

Tinnituksella tarkoitetaan korvassa soivaa ääntä, joka syntyy ilman ulkoista ääniaistimusta, ja jota muut eivät voi kuulla. Jokaisella ihmisellä korvat vinkuvat tai suhisevat joskus, mikä ei ole vaarallista. Jatkuvaa, hoitoa vaativasta tinnituksesta on kyse, kun korvien soiminen on toistuvaa ja heikentää elämänlaatuasi.

Onko tinnitus sairaus?

Tinnitus ei ole sairaus vaan oire. Mahdollisia syitä on useita, kuten altistuminen melulle, vahatukkeuma korvassa tai tietyt lääkkeet. Myös lihasjännitykset, tapaturmat tai verenpaine voivat aiheuttaa korvien soimista. Joillekin se voi puhjeta myös ilman selkeää syytä. Joskus tinnituksen taustalla voi olla jokin sairaus, joten oireiden ilmaannuttua kannattaa hakeutua tutkimuksiin.

”Ei minulla ole tinnitusta, mutta korvissani kyllä humisee.”

Tinnitus voi olla muutakin kuin piippausta. Monet kuvailevat tinnitustaan korvien soimisena, mutta tosiasiassa sillä on eri ilmenemismuotoja. Voit kokea sen myös surisevana, humisevana, viheltävänä tai jopa pauhaavan meren äänenä. Joskus saatat myös kuulla useampia eri ääniä yhtä aikaa.

Voiko tinnitus olla vain toisessa korvassa?

Tinnitus voi olla vain toisessa korvassa. Voit kuulla tinnituksen jatkuvana tai jaksottaisena äänenä joko toisessa tai kummassakin korvassasi, jopa nukkuessasi.

Voiko tinnitusääni muuttua?

Tinnitusääni voi muuttua esimerkiksi huminasta piippaukseksi. Voit myös kuulla sen erilaisena eri korvissa. Joskus ääni saattaa voimistua pikkuhiljaa ja muuttua ajan myötä häiritseväksi.

Voiko tinnitus parantua?

Kun tinnitus on kerran tullut, se ei lähde koskaan pois, mutta sen häiritsevyyttä voidaan lievittää vahvistamalla muita ääniä ympärilläsi. Esimerkiksi kuulokojeet auttavat usein tinnitukseen. Kuulokojeiden ansiosta aivosi kuulevat muut äänet paremmin vieden huomiosi pois tinnituksesta. Myös musiikinkuuntelu ja erilaiset rentoutusharjoitukset voivat helpottaa oloasi.

Milloin kannattaa hakea apua?

Jos tinnitus alkaa äkillisesti tai häiritsee päivittäistä elämää, niin silloin kannattaa hakea apua. Jos korvasi soivat häiritsevästi tai kuulosi tuntuu alentuneen, niin suosittelen ottamaan yhteyttä tinnitukseen erikoistuneeseen audionomiin. Näin voidaan hoitaa tinnituksen oireiden lisäksi myös heikentynyttä kuuloa.